O dobrych nawykach żywieniowych i kupowaniu jedzenia przez Internet – rozmowa z pomysłodawcą CABAS.pl

 
W dłuższej perspektywie spożywanie zdrowych produktów poprawi samopoczucie i kondycję zdrowotną – naszą i naszych bliskich. Jest to forma inwestycji w jakość naszego życia.

Państwa firma zajmuje się dystrybucją i sprzedażą produktów popularnie określanych mianem „zdrowa żywność”. Proszę powiedzieć jak to wszystko się zaczęło? Miało wpływ na to jakieś Pana osobiste podejście do tego tematu?
Gdy urodził mi się syn, okazało się, że ma silną skazę białkową (alergię na białko krowiego mleka), która przerodziła się w kolejne alergie. W pewnym momencie doszło do tego, że nie nie mógł zjeść nawet jabłka, które było wyhodowane z pomocą środków ochrony roślin. Zauważyliśmy natomiast, że w przypadku produktów naturalnych i ekologicznych nie występuje u niego żadna reakcja alergiczna. To było motywacją i impulsem do stworzenia serwisu CABAS.pl. Chcieliśmy aby każdy, bez względu na miejsce zamieszkania miał dostęp do dobrej, prawdziwej żywności.
A czy zauważają Państwo wzrost świadomości konsumentów jeśli chodzi o zakupy owej zdrowej żywności?
Tak, nasz portal z dnia na dzień cieszy się coraz większym zainteresowaniem, za równo ze strony konsumentów jak i sprzedawców. Mamy nadzieję, że z czasem ta świadomość będzie tak silna, że stanie się głównym nurtem rynku spożywczego i zakupów, nie tylko internetowych.
Teraz wymówką nie może być fakt np. braku dobrego warzywniaka w okolicy, ponieważ Państwo umożliwiacie zakupy internetowe. Jakie największe korzyści mogą Państwo wskazać takiej właśnie formy zakupów?
Internet umożliwia nam dostęp do szerokiej i różnorodnej oferty wielu producentów. Jesteśmy też w stanie bardzo dokładnie zweryfikować jakość żywności. Mamy pełną informację by określić jej pochodzenie, sposób produkcji i przyznane z przypadku – jest to wyselekcjonowana żywność spełniająca najwyższe standardy jakości. Ostatnio wprowadzamy do naszej oferty także naturalne kosmetyki. Interesuje nas holistyczne podejście do zdrowia: chcemy dbać o ciało od wewnątrz – jedząc dobrą żywność i z zewnątrz – używając naturalnych kosmetyków.
A kim są dostawcy produktów, z którymi Państwo współpracują? Czym się wyróżniają od dostawców zapewniających asortyment np. w supermarkecie?
Często młode osoby, które dobrze czują się w Internecie, a jednocześnie zajmują się produkcją żywności np. mają manufaktury. Powoli rośnie też zainteresowanie ze strony tradycyjnych rolników, którzy w przydomowych gospodarstwach zajmują się niewielką produkcją. Na naszych stronach znajdują się produkty, których na pewno nie kupimy w osiedlowym dyskoncie.
Czy wciąż spotykają się Państwo z określeniem, że zdrowa żywność jest droga? Jednak chyba lepsze takie wydatki, niż wydawanie kolosalnych kwot na konsultacje lekarskie, antybiotyki i inne farmaceutyki, czy nie jest tak?
Nie jest prawdą, że zdrowa żywność musi być droga. Przykładem może być pieczywo, które większość z nas je na co dzień: siatka bułek z supermarketu kosztuje tyle co jeden niewielki bochenek dobrego chleba, a taki chleb wystarczy nam na dłużej: zjemy go mniej i możemy go dłużej przechowywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych, których w bułkach praktycznie nie ma. Uważamy, że inwestycja w dobrą żywność to inwestycja w lepsze jutro. W dłuższej perspektywie, spożywanie zdrowych produktów poprawi samopoczucie i kondycję zdrowotną – naszą i naszych bliskich. Jest to forma inwestycji w jakość swojego życia.
Jedno z przysłów mówi: „Czym skorupka za młodu…” Jak zatem uczyć i przekonywać dzieci do zdrowej żywności? Jak uczyć je odpowiedzialnych wyborów żywieniowych?
Przede wszystkim trzeba zacząć od samego początku, kiedy dzieci są jeszcze bardzo małe. Dzieci bacznie nas obserwują i czerpią wzorce od nas. Jeśli widzą rodziców jedzących batoniki i pijących napoje gazowane, same również po nie sięgną.Starszym dzieciom warto zwrócić uwagę na czytanie etykiet oraz świadome posługiwanie się oznaczeniami, które widnieją na produktach. Np. zielony listek – jeśli go zauważymy, możemy mieć pewność, że jest to produkt dobrej jakości. Poszukiwanie tego typu produktów jest formą świadomego, uważnego wyboru. To co jemy w domu i w jaki sposób traktujemy posiłek, ma największe znaczenie w budowaniu świadomości żywieniowej wśród dzieci.
Jakie zatem mają Państwo pomysły na „przemycanie” zdrowych rozwiązań w dziecięce posiłki, które każdy rodzic mógłby zastosować od już?
Podstawą jest używanie wyłącznie dobrych naturalnych produktów – bez konserwantów i ulepszaczy. Niestety nawet naturalne składniki mogą być potencjalnie niezdrowe: biała mąka, biały cukier, tłuszcze. Możemy je jednak w prosty sposób zastąpić bardziej wartościowymi odpowiednikami: cukrem trzcinowym, miodem, daktylami. Na rynku jest również szeroki wybór mąk (ryżowa, jaglana, gryczana) czy wartościowych olejów. Większość przekąsek i słodyczy możemy zrobić sami w domu: zdrowe batoniki z bakaliami, ciasteczka słodzone daktylami, ciasta bez cukru. Od jakiegoś czasu prowadzimy autorski cykl przepisów „DOBRE DLA DZIECI”. Proponowane przez nas potrawy robimy z produktów ekologicznych, naturalnych i regionalnych. Staramy się pokazać, że zdrowe odżywianie to nic trudnego. Każdy może skorzystać z przepisów i porad, które publikujemy na naszym blogu.

Artykuł ukazał się w grudniowym wydaniu Magazynu NR 1 (n1m.pl).